Jak szybko i sprawnie zrobić zakupy na kilkudniowy wyjazd tak, żeby niczego nie zabrakło? Do tego również tak, żeby nie pozostały kłopotliwe nadwyżki? Kluczem jest wcześniejsze przygotowanie przemyślanej i precyzyjnej listy zakupów.

Listę wygodnie jest zrobić w aplikacji, która ułatwia zrobienie zakupów organizując produkty w grupy artykułów (mięso i wędliny, nabiał, pieczywo, warzywa i owoce itp.). Takie pogrupowanie znacznie skraca czas spędzony w sklepie, zwłaszcza że produkty na liście same układają się według sklepowych alejek. Dodatkowo, gdy robimy zakupy wspólnie, na przykład tuż przed wypłynięciem w rejs, każda z osób może skupić się na określonych grupach produktów. Dlatego my od lat korzystamy ze sprawdzonego Listonica, który dostępny jest bezpłatnie zarówno w wersji desktopowej, jak i na Android, iOS, Huawei oraz smartwache. Proste współdzielenie umożliwia wysyłanie list zakupów innym użytkownikom, a synchronizacja sprawia, że jesteśmy na bieżąco ze wszystkimi zmianami. Dla nas to jedna z kluczowych aplikacji przy planowaniu każdego wyjazdu.
Dzielimy się z Wami naszą uniwersalną listą, która powstawała przez kilka mazurskich, jesiennych rejsów. Została udoskonalona na tyle, że teraz dostosowujemy ją jedynie do ilości uczestników. W prezentowanej wersji zaspakaja głód dla 8-9 osobowej załogi na 4 dni. Uwzględnia nie więcej niż jednego wegetarianina. Nie obejmuje alkoholu.
artykuły sypkie
- ryż basmati – 1 kg sypanego długoziarnistego lub 2 opakowania ryżu w torebkach (lepszy sypany)
- makaron świderki – 4 opakowania po 500 g
- cukier (najlepiej trzcinowy w kostkach)
słodycze i przekąski
- śliwki w czekoladzie
- przekąski (orzeszki, paluszki itp.) – wg uznania
- ciastka owsiane (lub inne) – 4 opakowania
kawa i herbata
- kawa mielona (najlepiej Espresso w metalowej puszcze, np. Lawazza) – 250 g
- herbata czarna (Earl Grey, w torebkach) – 50 torebek
higiena
- ręczniki papierowe – 2 rolki
- papier toaletowy – 4 rolki
mięso i wędliny
- szynka (w plastrach) – 500 g
- parówki – 24 szt.
- mięso mielone – 2 kg
- kiełbasa toruńska – 1 kg (gdy planujemy ognisko należy dodać jeszcze 2 kg)
- frankfurterki – 30 szt.
nabiał
- twaróg – 2 op. po 250 g
- ser żółty (w plastrach) – 500 g
- parmezan (najlepiej tarty, do posypania makaronu) – 2 op.
- mleko – 1 litr
- masło – 1 op.
- jogurt naturalny mały – 2 op.
- jaja kurze – 24 szt.
woda i napoje
- woda niegazowana – 4 butle po 5 litrów
- woda mineralna niegazowana – 3 zgrzewki po 6 szt. butelek 1,5 l
przyprawy, sosy
- sos bolognese (mogą być dwa różne smaki) – 6 słoików po 400 g
- musztarda francuska – 2 op.
tłuszcze
- oliwa z oliwek
warzywa i owoce
- rzodkiewka – 3 pęczki
- pomidory – 12 szt.
- papryka – 6 szt.
- ogórki zielone – 6 szt.
- jabłka – 12 szt.
- imbir (korzeń)
- cukinia – 2 szt.
- cebula – 8 szt.
- banany – 12 szt.
- cytryny – 4 szt.
pieczywo
- chleb żytni razowy krojony – 5 bochenków po 500 g
artykuły domowe
- worki na śmieci
- ściereczka z mikrofibry
chemia gospodarcza
- gąbki do mycia
- płyn do mycia naczyń
dania gotowe
- zupki chińskie – 15 szt.
- zupki Knorr (w kubku, do zalania wrzątkiem lub Gorące Kubki) – 30 szt.
Powyższa lista w formacie PDF gotowa do wydrukowania znajduje się tutaj. Po wydrukowaniu należy dopisać do niej ilości produktów.