Home Porady Lista zakupów na krótki rejs lub biwak

Lista zakupów na krótki rejs lub biwak

autor Marcin

Jak szybko i sprawnie zrobić zakupy na kilkudniowy wyjazd tak, żeby niczego nie zabrakło? Do tego również tak, żeby nie pozostały kłopotliwe nadwyżki? Kluczem jest wcześniejsze przygotowanie przemyślanej i precyzyjnej listy zakupów.

Listę wygodnie jest zrobić w aplikacji, która ułatwia zrobienie zakupów organizując produkty w grupy artykułów (mięso i wędliny, nabiał, pieczywo, warzywa i owoce itp.). Takie pogrupowanie znacznie skraca czas spędzony w sklepie, zwłaszcza że produkty na liście same układają się według sklepowych alejek. Dodatkowo, gdy robimy zakupy wspólnie, na przykład tuż przed wypłynięciem w rejs, każda z osób może skupić się na określonych grupach produktów. My od lat korzystamy ze sprawdzonego Listonica, który dostępny jest bezpłatnie zarówno w wersji desktopowej, jak i na Android, iOS, Huawei oraz smartwache. Proste współdzielenie umożliwia wysyłanie list zakupów innym użytkownikom, a synchronizacja sprawia, że jesteśmy na bieżąco ze wszystkimi zmianami. Dla nas to jedna z kluczowych aplikacji przy planowaniu każdego wyjazdu.

Dzielimy się z Wami naszą uniwersalną listą, która powstawała przez kilka mazurskich, jesiennych rejsów. Została udoskonalona na tyle, że teraz dostosowujemy ją jedynie do ilości uczestników. W prezentowanej wersji zaspakaja głód dla 8-9 osobowej załogi na 4 dni. Uwzględnia nie więcej niż jednego wegetarianina. Nie obejmuje alkoholu.

artykuły sypkie
  • ryż basmati – 1 kg sypanego długoziarnistego lub 2 opakowania ryżu w torebkach (lepszy sypany)
  • makaron świderki – 4 opakowania po 500 g
  • cukier (najlepiej trzcinowy w kostkach)
słodycze i przekąski
  • śliwki w czekoladzie
  • przekąski (orzeszki, paluszki itp.) – wg uznania
  • ciastka owsiane (lub inne) – 4 opakowania
kawa i herbata
  • kawa mielona (najlepiej Espresso w metalowej puszcze, np. Lawazza) – 250 g
  • herbata czarna (Earl Grey, w torebkach) – 50 torebek
higiena
  • ręczniki papierowe – 2 rolki
  • papier toaletowy – 4 rolki
mięso i wędliny
  • szynka (w plastrach) – 500 g
  • parówki – 24 szt.
  • mięso mielone – 2 kg
  • kiełbasa toruńska – 1 kg (gdy planujemy ognisko należy dodać jeszcze 2 kg)
  • frankfurterki – 30 szt.
nabiał
  • twaróg – 2 op. po 250 g
  • ser żółty (w plastrach) – 500 g
  • parmezan (najlepiej tarty, do posypania makaronu) – 2 op.
  • mleko – 1 litr
  • masło – 1 op.
  • jogurt naturalny mały – 2 op.
  • jaja kurze – 24 szt.
woda i napoje
  • woda niegazowana – 4 butle po 5 litrów
  • woda mineralna niegazowana – 3 zgrzewki po 6 szt. butelek 1,5  l
przyprawy, sosy
  • sos bolognese (mogą być dwa różne smaki) – 6 słoików po 400 g
  • musztarda francuska – 2 op.
tłuszcze
  • oliwa z oliwek
warzywa i owoce
  • rzodkiewka – 3 pęczki
  • pomidory – 12 szt.
  • papryka – 6 szt.
  • ogórki zielone – 6 szt.
  • jabłka – 12 szt.
  • imbir (korzeń)
  • cukinia – 2 szt.
  • cebula – 8 szt.
  • banany – 12 szt.
  • cytryny – 4 szt.
pieczywo
  • chleb żytni razowy krojony – 5 bochenków po 500 g
artykuły domowe
  • worki na śmieci
  • ściereczka z mikrofibry
chemia gospodarcza
  • gąbki do mycia
  • płyn do mycia naczyń
dania gotowe
  • zupki chińskie – 15 szt.
  • zupki Knorr (w kubku, do zalania wrzątkiem lub Gorące Kubki) – 30 szt.

Powyższa lista w formacie PDF gotowa do wydrukowania znajduje się tutaj. Po wydrukowaniu należy dopisać do niej ilości produktów.

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz